Orgaan- en weefseldonatie coördinatie

Sinds 2017 is het team van de orgaan- en weefseldonatie coördinatie onderdeel van het Hart+Vaat Centrum.

De belangrijkste taak van de 7 medewerkers en 30 studenten van onze afdeling is het coördineren van orgaandonatieprocedures zowel op de Intensive Care als op de operatiekamer. In het MUMC+ maar in principe in elk ziekenhuis in Nederland van waaruit een donor wordt aangemeld.

Waarom onderdeel van het Hart+Vaat Centrum?

De reden waarom is: alleen het MUMC heeft een vergunning voor het transplanteren van nieren. Dit wordt door de vaatchirurgie gedaan. Onze vaatchirurgen zijn gecertificeerd om als Multi Orgaan Donatie (MOD) chirurg te opereren binnen het Zelfstandig Uitname Team (ZUT).

Samenstelling van een ZUt is : 1 gecertificeerde MOD chirurg, 1 staflid chirurg, 1 anesthesist, 1 anesthesiemedewerker, 2 instrumenterende medewerkers en 1 OK TC. Het ZUT wordt ingezet bij landelijke donoroperaties en verzorgt de uitname van de abdominale organen zodat ze getransplanteerd kunnen worden.

Naast deze coördinatiefunctie is de afdeling belangrijk voor bewustwording m.b.t de mogelijkheden tot donatie in de ziekenhuizen in de regio. We zijn 24/7 bereikbaar voor vragen en geven scholing aan professionals. Ook scholing voor niet professionals behoort tot onze mogelijkheden. Op verzoek wordt “voorlichting op maat” gegeven aan scholen, verenigingen etc.

Onze arts-onderzoeker doet onderzoek op het gebied van celschade bij nierpreservatie en hoopt met zijn onderzoek de uitkomsten van niertransplantaties in de toekomst te verbeteren.

Sluit de enquête