Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Mitraalklepoperatie: minimaal invasief

Als een van de weinige centra in Nederland kunnen wij in sommige situaties uw mitraalklep opereren zonder dat uw borstbeen hiervoor geopend dient te worden. Bij deze operatie worden er 3 sneetjes (een van 4-6 cm en 2 van 1 cm) aan de rechterzijkant van uw borstkas gemaakt. Via deze openingen zal de arts speciale instrumenten (zoals een thoracoscoop) inbrengen om te opereren.  De thoracoscoop is een videocamera met licht zodat de arts in de borstkas kan kijken. Uw rechterlong zal door de artsen ingeklapt worden zodat men kan opereren. Om de operatie goed te kunnen uitvoeren is het nodig om tijdens de operatie het hart stil te leggen, u wordt dan aangesloten via de lies aan de hart-longmachine.  De hart-longmachine neemt de functie van het hart en de longen over en zorgt ervoor dat het lichaam voorzien wordt van bloed en zuurstof.

Nadat uw hart is stilgelegd kan de arts de aangedane klep bekijken, repareren of vervangen door een kunstklep. Wanneer de klep behandeld is zal het hart weer worden gesloten en doorbloed worden waarna het zijn functie weer zal hernemen. De hart-longmachine zal worden verwijderd en er zal tijdelijk een slang (drain) worden geplaatst om ervoor te zorgen dat de long zich weer helemaal ontplooit. Hierna zullen de wondjes gehecht worden.

Na de operatie wordt u terwijl u nog slaapt, overgeplaatst naar de Intensive Care afdeling F3 . Tijdens uw verblijf op deze afdeling krijgt u een intensieve verzorging en bewaking.  Zo gauw als uw conditie het toelaat zal u overgeplaatst worden naar de Medium Care afdeling. Vaak is dit de dag erna maar soms is het noodzakelijk om u langer in slaap te houden waardoor u langer op de Intensive Care verblijft. Zo gauw als uw conditie het toelaat zal u naar de verpleegafdeling worden overgeplaatst, hier zal ook gestart worden met revalideren.  Voor meer informatie over de opname en de zorg op de afdelingen, verwijzen wij u naar de informatiefolder; hartchirurgie in het azM.

Sluit de enquête