Echocardiogram: dobutamine stress

Patiënteninformatie

Lees meer in het volgende blad:

Wat is een dobutamine stress echocardiogram?

Bij een dobutamine stress echocardiogram wordt de hartspier gestimuleerd door de toediening van het medicament dobutamine. Dit middel heeft hetzelfde effect op de hartspier als een forse lichamelijke inspanning. Tijdens de toediening van het medicament worden er echobeelden gemaakt om het effect van de ‘nagebootste’ inspanning op de hartspier te beoordelen.

 

De voorbereiding  

 Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion. U krijgt namelijk elektroden (plakkers) opgeplakt en anders plakken deze niet goed op de huid. Medicatie mag u op de dag van het onderzoek gewoon innemen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet u op een onderzoeksbank gaan liggen en uw bovenlichaam ontbloten. U krijgt drie elektrodes (plakkers) op uw borstkas geplakt. Vervolgens wordt er een infuusnaald ingebracht voor de toediening van het medicament Dobutamine (via een infuuspomp). Daarna gaat u op uw linkerzij liggen met de linkerhand onder uw hoofd en de rechterarm naast uw lichaam. Om een zo goed mogelijk contact te krijgen tussen het echoapparaat/de geluidskop en de huid maken wij gebruik van gel; dit voelt koud aan. Door de geluidskop op verschillende plekken op de borstkast te plaatsen, probeert de (assistent)-cardioloog en/of de laborant een goed beeld te krijgen van het hart.


Aandachtspunten voor dit onderzoek:

  •  uw gebruikelijke medicatie mag u gewoon blijven slikken
  • 2 uur voor de test dient u inspanning te vermijden
  • Gebruik voorafgaand aan het onderzoek hooguit een lichte maaltijd
  • draag gemakkelijke kleding

Na het onderzoek

U kunt zelf met de auto of het openbaar vervoer naar huis, nadat het medicament uitgewerkt is. Dit duurt ongeveer een half uur.