Het doel van dit onderzoek, is om na te gaan of er veranderingen in het hartritme voorkomen, bijvoorbeeld snelle hartkloppingen.
Een eventrecorder is vooral geschikt voor hartritmestoornissen die niet dagelijks, maar wel regelmatig voorkomen.

De laborant brengt u naar de kamer waar de recorder wordt aangesloten. Vervolgens wordt u gevraagd uw bovenlichaam te ontbloten. Daarna krijgt u een aantal elektrodes op uw borst geplakt. Deze elektrodes sluit de laborant via kabeltjes aan op een recorder ter grootte van een walkman. Deze recorder maakt u met een draagtasje om uw middel vast. Verder krijgt u van de laborant een dagboekje mee naar huis.

Belangrijk is dat u hierin nauwkeurig opschrijft welke activiteiten u doet. Daarin noteert u ook welke klachten u hebt tijdens het dragen van de recorder (bijvoorbeeld hartkloppingen of pijn op de borst). Bovendien schrijft u in het dagboekje welke medicijnen u gebruikt. Het aanbrengen van het apparaatje duurt ongeveer tien minuten.

Heeft u hartklachten tijdens het dragen van de eventrecorder, druk dan op de 'event' knop.

Na het onderzoek ontvangt u een brief met datum voor een vervolgafspraak in het Hart+Vaat Centrum. Uw cardioloog bespreekt met u tijdens deze afspraak de uitslag van het onderzoek en de eventuele behandeling.