FFR-meting (drukmeting)

Wat is een FFR-meting?

Bij een FFR-meting onderzoekt de cardioloog het hart. Een FFR-meting is een drukmeting in de kransslagader om de ernst van de vernauwing vast te stellen.

De cardioloog brengt via uw liesslagader een dunne katheter in. Deze katheter voert tot aan de kransslagaders van het hart. Via deze katheter brengt de cardioloog een vloeistof in die de kransslagaders wijder maakt. Tijdens het inbrengen van de vloeistof meet de cardioloog met een sensor de bloedstroom voor en achter de vernauwing, waardoor de ernst van de vernauwing in een percentage kan worden uitgedrukt. Na het onderzoek moet u een aantal uren bedrust houden in verband met het wondje in de lies. Indien er geen complicaties zijn,  mag u dezelfde dag naar huis. Meestal gebeurt een FFR-meting in dagbehandeling.

In sommige gevallen dient u echter te worden opgenomen. Dit gebeurt wanneer er sprake is van nierfunctiestoornissen. De nieren moeten dan door het geven van extra vocht en medicatie ondersteund worden om de contrastvloeistof uit te plassen. Na het onderzoek geeft een team van een cardioloog en een hartchirurg een behandelingsadvies. De uitslag hoort u binnen enkele dagen. Meestal gebeurt dit via een telefonisch consult. Afhankelijk van de uitslag ontvangt u een oproep voor een vervolgafspraak of behandeling.

De uitslag na een FFR-meting kan zijn: