Myocardscintigrafie (thallium) onderzoek

Het myocardscintigrafie onderzoek, ook wel thallium onderzoek genoemd, vindt plaats op de afdeling Nucleaire geneeskunde (nivo 0). Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof die meestal in een bloedvat in de arm wordt gespoten. De radioactieve stof is meestal Technetium-gelabelde sestamibi, daarom wordt het hartonderzoek in de volksmond ook wel MIBI scintigrafie of MIBI scan genoemd. De stof wordt vooral door het hart opgenomen. Zodra deze bij het hart is, zendt de stof gedurende een korte tijd een laag niveau straling uit naar de omgeving. De straling die wordt uitgezonden, wordt opgevangen door een gammacamera. Als één van de kransslagaders helemaal of gedeeltelijk geblokkeerd is, komt er in dat gedeelte van het hart geen of minder bloed (ischemie). Dit betekent ook dat er minder of geen radioactieve stof in dat deel van het hart te zien zal zijn. Op basis van dit beeld kunnen artsen bekijken welke delen van het hart goed of minder goed doorbloed worden.

Voorbereiding

Mogelijk moet u niet stoppen met het gebruik van bepaalde medicijnen voor het hart. Uw behandelend arts zal u dit, indien nodig, vertellen. De ochtend van het onderzoek neemt u een licht ontbijt. U mag geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen nuttigen. U kunt wel water of jus d’orange drinken. Wilt u ’s morgens geen bodylotion gebruiken (dan plakken de ECG-plakkers namelijk niet goed)?

Onderzoek

Het onderzoek naar de doorbloeding van het hart vindt gewoonlijk plaats in twee gedeelten: een inspanningsgedeelte en een rustgedeelte.

Inspanningsgedeelte

Bij het inspanningsdeel wordt geprobeerd om de radioactieve stof te injecteren op het moment dat het lichaam en het hart de meeste zuurstof nodig hebben. In deze situatie zullen alleen die delen van het hart doorbloed worden die het best door het bloed te bereiken zijn. De delen van het hart waarvan de kransslagaders gedeeltelijk verstopt zitten zullen op dit moment veel minder of helemaal geen bloed meer krijgen, en dus ook niet bereikt worden door de radioactieve stof. Op de beelden die na deze injectie worden gemaakt is dan ook goed te zien welke delen van het hart tijdens inspanning niet goed worden doorbloed. Daarom is het voor het resultaten van dit hartonderzoek belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. Als u zich niet kunt inspannen, kunnen we ook een stof inspuiten die uw bloedvaten verwijden. Hiermee wordt hetzelfde effect verkregen als tijdens inspanning.

Rustgedeelte

Bij het rustgedeelte wordt de radioactieve stof ingespoten op een moment waarop u zich niet bijzonder inspant, bijvoorbeeld zittend, en geen pijn op de borst heeft. Omdat er op dat moment geen zuurstoftekort in het hart of het lichaam is zal het bloed, en dus ook de radioactieve stof, zich verspreiden door elk deel van de bloedbaan. Alleen delen die volledig afgesloten zijn zullen nu geen doorbloeding hebben.

Diagnose en behandeling

Uiteindelijk worden de twee opnames van het hart naast elkaar gelegd en vergeleken. De delen van het hart die tijdens inspanning geen goede bloedvoorziening hebben maar op de rustscan wel normaal bleken, worden als ischemisch beschouwd. Dit houdt in dat de doorbloeding wel problematisch is, maar dat dit nog omkeerbaar is. De doorbloeding kan opnieuw op gang worden gebracht door bijvoorbeeld het geven van medicijnen, het openen van de slagaders door een PCI (dotterbehandeling) of door middel van een operatie waarbij slagaders worden omgelegd zodat ze ook het ischemische deel van het hart bereiken (CABG of bypass-operatie). Als een bepaald deel van het hart zowel op de rust- als op de inspanningsopname niet doorbloed is, wordt gesproken van een infarct. Deze hartspiercellen krijgen helemaal geen bloed meer en zijn daardoor afgestorven. De doorbloeding opnieuw op gang brengen heeft in dit geval geen zin. De behandeling zal nu gericht zijn op het versterken van het resterende deel van het hart en het voorkomen van nog een infarct.

De opnamen gemaakt gedurende het myocardscintigrafie onderzoek worden door een arts van de afdeling Nucleaire geneeskunde beoordeeld. Deze arts maakt een verslag van het onderzoek en stuurt dit naar uw behandelend arts. Uw cardioloog bespreekt met u tijdens deze afspraak de uitslag van het onderzoek en de eventuele vervolgbehandeling.

Belangrijk

Wij verzoeken u vriendelijk op tijd aanwezig te zijn voor het onderzoek. De stoffen worden speciaal voor u klaargemaakt en zijn maar kort houdbaar. Omdat het onderzoek kostbaar is stellen wij het op prijs dat u, indien u verhinderd bent, ons hier tijdig van op de hoogte stelt. Op deze manier kunnen wij een andere patiënt op de opengevallen plaats inplannen of het voor u bestelde materiaal op tijd afzeggen.