Slokdarm-echocardiogram met een 'roesje'

Transoesofageaal echocardiogram (TEE) met sedatie

Patiënteninformatie

Lees meer in de volgende bladen:

Met een normaal echocardiogram vanaf de buitenzijde van het lichaam (TTE) zijn bepaalde delen van het hart niet altijd goed te zien. Uw cardioloog kan dan in overleg met u besluiten om een slokdarm-echocardiogram (TEE) te maken. Zo’n slokdarm echocardiogram is ook noodzakelijk als voorbereiding op bepaalde behandelingen aan de hartkleppen. Met het slokdarm-echocardiogram kan de arts de oorzaak en omvang van de afwijkingen aan de hartkleppen beter beoordelen en bepalen welke behandeling voor u het meest geschikt is.
 

 

Wat is een slokdarm-echocardiogram?

Bij een slokdarm-echocardiogram worden afbeeldingen van het hart gemaakt via de slokdarm. Hiervoor brengen we via uw mond een flexibele slang in uw slokdarm en maag in. Dit onderzoek is een aanvulling op het normale echocardiogram. Zowel bij het uitwendige als het inwendige echocardiogram worden de afbeeldingen gemaakt met behulp van onhoorbare geluidsgolven. Er komt dus géén röntgenstraling aan te pas.

Wat is sedatie door middel van een ‘roesje’?

Een ‘roesje’ is een vorm van sedatie met slaapmedicatie. Dit betekent dat uw bewustzijn voor een behandeling tijdelijk wordt verlaagd tot een niveau waarop u zich slaperig en comfortabel voelt. De medicatie kan via een infuus gegeven worden in combinatie met pijnstillende middelen. De mate van sedatie kan tijdens de ingreep indien nodig worden aangepast van lichte tot diepe sedatie. U blijft in principe wekbaar, vergelijkbaar met slapen. U bent dus niet onder narcose. Voor aanvullende en praktische informatie over sedatie verwijzen wij u naar de algemene anesthesiefolder, die u via de afdeling anesthesiologie ontvangt.

Uw voorbereiding

De dagen/weken voorafgaand aan het onderzoek

  • U krijgt een afspraak voor een poliklinische screening door de anesthesioloog of physician assistant (PA) anesthesie om ervoor te zorgen dat de sedatie goed voorbereid en zo veilig mogelijk gegeven kan worden.

De dag van het onderzoek

  • U moet ten minste 6 uur voor dit onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u in deze uren niet mag eten. Drinken mag u wel tot 2 uur van tevoren (let op: alleen water, thee of koffie zonder melk!). U mag wel gewoon uw medicatie innemen met een slokje water.
  • U moet zich 2 uur voor het onderzoek te melden op afdeling D4 (kortverblijf cardiologie). Hier zal de verpleging u voorbereiden voor het onderzoek.

Voordat u naar het chirurgisch dagcentrum wordt gebracht voor het onderzoek, vragen wij u voor uw eigen veiligheid om eventuele uitneembare gebitsprothesen te verwijderen. Dit om te voorkomen dat deze tijdens het onderzoek in uw keel of luchtpijp terechtkomen. Ook krijgt u een operatiehemd aan.

Het onderzoek

Op de operatiekamer van het chirurgisch dagcentrum stelt de cardioloog u een aantal vragen om de veiligheid van de procedure te waarborgen. Ook zal hij u uitleg geven over het onderzoek.

Vervolgens bereidt de PA anesthesie de sedatie voor. Er wordt een infuusnaald ingebracht in uw arm of hand. Ook wordt u aangesloten op een bewakingsmonitor om uw hartslag, bloeddruk, ademhaling en het zuurstofgehalte van het bloed in de gaten te houden. Om uw gebit en de flexibele slang te beschermen, plaatsen wij een bijtring tussen uw tanden. Vervolgens dienen wij u de slaapmedicatie en de pijnstillende medicatie toe via het infuus.

In uitzonderlijke gevallen kan bij het inbrengen van de flexibele slang, ondanks de sedatie, een sterke kokhalsreflex ontstaan. In dat geval verdoven wij uw keel nog extra met lidocaïne om het inbrengen van de slang gemakkelijker te maken. Pas als u voldoende diep gesedeerd bent begint de cardioloog met het onderzoek.

Het onderzoek inclusief de voorbereidingen voor de sedatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bent u weer vrij snel wakker en alert. Wij brengen u dan via de afdeling recovery terug naar de kortverblijf-afdeling D4. Zodra u goed wakker bent en gegeten hebt mag u naar huis. Als bij u een keelverdoving toegepast is mag u tot 1 uur na het onderzoek niet eten en drinken vanwege verslikkingsgevaar. De verpleging zal u hierop attent maken indien dit bij u van toepassing is. Wanneer de zaalarts u voor de laatste controles heeft gezien, mag u naar huis.

U mag alleen onder begeleiding het ziekenhuis verlaten. De eerste nacht na de sedatie moet er iemand voor uw eigen veiligheid bij u in huis zijn. Na vertrek uit het ziekenhuis mag u gedurende 12 uur niet werken of aan het verkeer deelnemen. Ook adviseren wij u in de eerste 24 uur geen financiële beslissingen te nemen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend cardioloog tijdens de eerstvolgende poliklinische controle of een telefonisch consult.

 

Mogelijke risico’s

Hoewel een slokdarm-echocardiogram een uiterst veilig onderzoek is, komen er in zeer zeldzame gevallen complicaties voor, zoals:

  • Beschadiging van het slijmvlies van de keelholte/slokdarm met wat bloedverlies tot gevolg.
  • Een bloeduitstorting (hematoom) in de keelholte.
  • Ritmestoornissen (zeer zeldzaam).
  • Een scheurtje in de slokdarm (uiterst zeldzaam). Dit zien we met name bij mensen bij wie reeds eerder slokdarmafwijkingen vastgesteld zijn.

Onderging u eerder al maag- of slokdarmoperaties, hebt u maag- of slokdarmziekten of slikstoornissen waarbij eten blijft steken in de keel of slokdarm? Vertel dit dan vooraf aan uw behandelend cardioloog, aangezien dit bij uw onderzoek eerder kan leiden tot een scheurtje in de slokdarm en daarmee tot een serieuze complicatie.

Voor risico’s verbonden aan de sedatie verwijzen wij u naar de algemene anesthesiefolder die u via de afdeling anesthesiologie ontvangt.

De volgende punten zijn belangrijk om te melden aan uw behandelend arts:

  1. Ziekten of operaties van de slokdarm of maag in het verleden.
  2. Problemen met slikken en/of het zakken van voedsel.
  3. Allergieën voor lidocaïne (verdovingsmiddel).
  4. Gebruik van bloedverdunners.
  5. Aanwezigheid van gebitsprothesen.

Samenvatting van de belangrijkste punten:

  • Meld u 2 uur voor het onderzoek op afdeling D4 (kortverblijf cardiologie).
  • U moet minimaal 6 uur nuchter zijn voor het onderzoek. U mag wel uw medicatie innemen met een slokje water! Drinken van alleen water, thee of koffie zonder melk mag tot 2 uur van tevoren.
  • Meld het bij de cardioloog als er sprake is van een of meerdere van de bovenstaande vijf punten.
  • In het uitzonderlijke geval dat u ook keelverdoving gekregen hebt, mag u tot 1 uur na het onderzoek niet eten en drinken vanwege verslikkingsgevaar. Als dit van toepassing is zal de verpleging u hierop attent maken.
  • U mag na deze behandeling alleen onder begeleiding het ziekenhuis verlaten.
  • De eerste nacht na de sedatie moet er iemand bij u in huis zijn.
  • Na vertrek uit het ziekenhuis mag u gedurende 12 uur niet werken of aan het verkeer deelnemen. Ook adviseren wij u in de eerste 24 uur geen financiële beslissingen te nemen.