Patiënteninformatie

Lees meer in het volgende blad:

PVI via een kijkoperatie is een vorm van ablatie, waarbij de arts littekentjes maakt op het hart rond de longaders. Dit gebeurt via een kijkoperatie onder algehele narcose. PVI (pulmonaal venen isolatie) wordt ook wel ‘isolatie van de longaders’ genoemd. Het is een behandeling voor patiënten met de hartritmestoornis boezemfibrilleren. Hierbij komen de storende prikkels vaak uit het gebied rond de longaders.Bij PVI blokkeert de arts deze prikkels door het maken van littekenweefsel rond de longaders.

Voor wie?

PVI via een kijkoperatie kan geschikt zijn voor patiënten:

 • Die veel klachten hebben van boezemfibrilleren
 • Bij wie medicijnen onvoldoende helpen of bijwerkingen geven
 • Die antistollingsmedicijnen slikken, maar toch bloedstolsels krijgen
 • Bij wie eerdere ablaties niet succesvol waren

Andere namen voor PVI via een kijkoperatie zijn:

 • Mini-maze
 • VATS-PVI

Verloop van de kijkoperatie

De ingreep duurt ongeveer 2-4 uur en gebeurt onder algehele narcose. Er wordt geen gebruik gemaakt van de hart-longmachine. Het hart blijft gewoon kloppen. De chirurg maakt enkele kleine sneetjes aan een of beide zijden van de borstkas. Via de opening brengt hij een camera in waarmee hij naar het hart kan kijken. En hij brengt de instrumenten in waarmee hij de operatie uitvoert.

De eerste fase van de operatie bestaat uit het isoleren van de longaders (PVI). De chirurg brandt een cirkel rondom de longaders met een ablatieklem. Deze klem verhit het weefsel door middel van radiogolven. Bij patiënten met langdurig boezemfibrilleren maakt de chirurg vaak extra littekens op de linkerboezem. Deze verkleinen de kans op terugkeren van het boezemfibrilleren.

Tijdens de tweede fase van de operatie sluit de chirurg het linkerhartoortje. Dit is een kleine uitstulping van de hartboezem waar bij boezemfibrilleren vaak bloedstolsels ontstaan. Hierdoor heeft de patiënt een verhoogd risico op een herseninfarct. Met het afsluiten van het linkerhartoortje verdwijnt dit risico. Vaak gebeurt dit met behulp van een clip

Complicaties

Een enkele keer ontstaat tijdens de operatie een complicatie, bijvoorbeeld een bloeding. Zo'n complicatie kan soms niet verholpen worden via de kijkoperatie. Dan is alsnog een grotere operatie nodig.

Complicaties die na de operatie kunnen optreden zijn:

 • Nabloedingen
 • Koorts en/of infecties (oa longonsteking, longholte-onsteking)
 • Vocht in het hartzakje
 • Longproblemen (oa klaplong)
 • Hartritme- en geleidingsstoornissen (inclusief pacemaker)

De patiënt kan de eerste maanden na de behandeling nog steeds ritmestoornissen voelen. Het hartweefsel moet zich nog aanpassen. Daarom zijn in de eerste periode nog medicijnen nodig voor het hartritme. Ook moet de patiënt nog een tijd medicijnen gebruiken om stolselvorming op de littekens te voorkomen.

Meestal mag de patiënt 2 tot 5 dagen na de operatie naar huis. De kans op succes is groot (70 - 80 %).

 

Sluit de enquête