Vaatchirurgie

De afdeling vaatchirurgie is één van de zes specialismen van het Maastricht Hart+Vaat Centrum. De vaatchirurgie richt zich op de diagnostiek en behandeling van problemen van de bloedvaten.
In het lichaam komen drie soorten bloedvaten voor:

  1. slagaderen of arteriën: deze vervoeren het bloed van het hart naar de weefsels.
  2. aderen of venen: deze brengen het bloed van de weefsels terug naar het hart.
  3. haarvaten of capillairen: deze verdelen het bloed ter hoogte van de weefsels. Hier geeft het bloed zuurstof en voedingsstoffen aan de weefsels af en neemt het afvalstoffen op.

In het overzicht van medewerkers staan huidige vaatchirurgen, arts-onderzoekers, gespecialiseerd verpleegkundigen en hun aandachtsgebied.

Toonaangevend in binnen- en buitenland

Op een viertal gebieden is de afdeling vaatchirurgie nationaal en internationaal toonaangevend:

Daarnaast is de afdeling vaatchirurgie ook betrokken bij de behandeling van patiënten met hoge bloeddruk die niet effectief met geneesmiddelen behandeld kunnen worden. Deze patiënten kunnen in het Maastricht Hart+Vaat Centrum een operatie ondergaan waarbij de bloeddrukreceptoren rond de halsslagader elektrisch worden gestimuleerd met behulp van zogenaamde ‘baropacers’. Deze behandeling vereist een nauwkeurige voorbereiding en gebeurt in samenwerking met de internist-vasculair geneeskundigen van het Maastricht Hart+Vaat Centrum.

Tot slot voeren de vaatchirurgen ook niertransplantaties uit. Voor diagnostiek en voorbereiding van deze ingrepen werken ze nauw samen met de afdeling nefrologie.

De hierboven beschreven klinische werkzaamheden zijn nauw verbonden met basaal en klinisch-wetenschappelijk onderzoek. De afdeling vaatchirurgie participeert in het onderzoeksinstituut CARIM (Cardiovascular Research Institute Maastricht). Bovendien zijn er samenwerkingsverbanden met zowel de Technische Universiteit Eindhoven als met DSM op het gebied van biomedische materialen ten behoeve van vaatchirurgische aandoeningen.

De Maastrichtse vaatchirurgen zijn ook internationaal actief.  De vaatchirurgische samenwerking tussen Maastricht en Aken staat inmiddels bekend als het European Vascular Center Aachen-Maastricht.  

Daarnaast wordt er op het gebied van de aortachirurgie actief samengewerkt met ziekenhuizen in Bern (Zwitserland), Londen (UK), Lissabon (Portugal), Belgrado en Novi Sad (beide Servië).

Trots op vaatkeurmerk

Vaatkeurmerk

Het ziekenhuis voldoet aan alle kwaliteitscriteria van goede zorg voor vaatpatiënten en heeft in 2015 het vaatkeurmerk ontvangen. Er wordt intensief samengewerkt met onder andere de interventieradiologen, cardiothoracaal chirurgen, cardiologen, vasculair neurologen, vasculair geneeskundigen, nefrologen en dermatologen. Wekelijks vinden er meerdere multidisciplinaire besprekingen plaats. Verschillende specialisten bespreken dan samen, ieder vanuit het eigen vakgebied, de casuïstiek van de vaatpatiënten. Deze gestructureerde benadering leidt tot een betere diagnose en een adequater behandelplan waardoor de totale kwaliteit van de behandeling toeneemt. 

 

 

Sluit de enquête