Vasculaire interne geneeskunde

Vasculaire geneeskunde maakt deel uit van het Hart+Vaat Centrum (HVC) maar behoort onder de vakgroep Algemene Interne Geneeskunde van de vakgroep Interne Geneeskunde.

De vasculair geneeskundige houdt zich vooral bezig met:

  • bloedstolling
  • trombose
  • atherosclerose
  • stoornissen in de cholesterol- en lipidenhuishouding
  • bloeddrukregulatie

De vasculaire geneeskunde van het HVC heeft een bijzondere expertise op het gebied van stollingsstoornissen (in het bijzonder: secundaire preventie na een veneuze of arteriële trombose) en moeilijk behandelbare hoge bloeddruk (in het bijzonder: behandeling van secundaire hypertensie en behandeling met devices). Daarnaast is er veel expertise m.b.t. diagnostiek en behandeling op het gebied van de afwijkingen in de cholesterolhuishouding.

Medewerkers

Bekijk het overzicht van vasculair internisten en gespecialiseerd verpleegkundigen en hun aandachtsgebied.

Spreekuur

Poliklinische spreekuren vinden met name plaats in het Hart+Vaat Centrum. Daarnaast zijn er specifieke spreekuren op de Stadspoli (anderhalvelijnszorg) en de Brugpoli (Ketenzorg Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)).

Onderwijs

De afdeling Vasculaire Geneeskunde is in alle facetten van het onderwijs betrokken. Dit betreft onder andere onderwijs aan studenten geneeskunde, het mogelijk maken van wetenschappelijke stages, onderwijs aan internisten in opleiding en het opleiden van internisten die zich verder willen differentiëren tot Vasculair Geneeskundige. Het onderzoek van de afdeling vindt plaats binnen de onderzoeksschool CARIM (Cardiovascular Research Institute Maastricht). Het betreft basaal en klinisch onderzoek m.b.t veneuze en arteriële trombose, alsook naar de oorzaken en gevolgen van de vaatschade bij hoge bloeddruk.

Vascular Rounds

Sinds 2003 worden vascular rounds georganiseerd door de vasculaire geneeskunde van het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+ voor vasculair geïnteresseerde specialisten in de regio Limburg en zuidoost Brabant. Meer informatie over de bijeenkomsten is te vinden op hun website.

Sluit de enquête