Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Veneus Thoracic Outlet Syndroom (VTOS)/trombose arm

 

Wat is een Veneus Thoracic Outlet Syndroom (VTOS) ook wel trombose arm genoemd?

Bij een trombose arm  is er een stolsel ontstaan in de afvoer van de arm meestal ter hoogte van de vena subclavia. Er is sprake van een vernauwing in de vs daar waar hij de 1ste rib passeert en mogelijk samengedrukt wordt door het sleutelbeen. Ook wordt het beïnvloedt het feit dat de spier bij bodybuilders en bijvoorbeeld zwemmers in de hals zo sterk zijn verdikt dat deze ook de ruimte in de arm nodig heeft om langs de 1e rib en het sleutelbeen te komen. Dit is een hypertrofie van de musculeris sclaleris anterior. Symptomen t.g.v. van de obstructie van de afvloed aan de arm kan de arm gedeelte dan wel geheel opzwellen, pijnlijk zijn en ook rood worden. Deze symptomen kunnen zeer wisselend zijn van klachten in rust tot alleen klachten bij inspanning, omdat het colaterale veneuze bed ter hoogte van de schouder zo sterk ontwikkeld is dat zo een afgesloten ader ook zonder klachten kan verlopen.

Onderzoeken 

De volgende onderzoeken vinden plaats bij een VTOS/tromose arm: 

 

Duplex: Middels een duplex onderzoek kan de venen worden gevisualiseerd. Echter door het feit dat de ader achter het sleutelbeen en het sternum ligt is visualisatie van de venen moeilijk. De vene margialis en subclavia kunnen goed worden afgebeeld.

 

MMV: Hierdoor kunnen de centrale afvloed venen goed worden gevisualiseerd.

 

CTV: ook dit is een goede methode om de aderen af te beelden, doch de ….. kunnen met een CTV minder worden gevisualiseerd dan met een MMV.

 

 Hemografie: dit is tot op heden nog steeds de gouden standaard, daar de obstructie kan worden gevisualiseerd en ook de capaciteit van het collateralum.

 

Behandeling:

 

Conservatief, antistolling de conservatieve behandeling van het trombose been.

 

Compressie: Hiermee kan gebruikt worden gemaakt van een steunkous van de arm met of zonder handschoen en met of zonder vingers, afhankelijk van de voorkeur van de pt. Deze compressie is meestal slechts tijdelijk nodig, daar de zwaartekracht die je hebt bij benen bij de arm minder invloed heeft.

 

Hoe nu verder?

Patient wordt direct gestimuleerd om maximaal de arm te gebruiken ten einde te zullen te afnemen.

 

 

 

Leefregels

Er zijn geen specifieke maatregelen nodig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sluit de enquête