Holter voor ECG-registratie

Patiënteninformatie

Lees meer in het volgende blad:

Wat is een holter?

Holter voor ECG-registratie
Holter voor ECG-registratie
U bent door uw behandeld arts verwezen naar het Maastricht UMC+ voor een holter voor ECG registratie 24/48 uurs/meerdaags.  Doel van dit onderzoek is nagaan of er veranderingen in uw hartritme voorkomen, bijvoorbeeld hartkloppingen. ECG staat voor elektrocardiogram. Een elektrocardiogram is een hartfilmpje. Bij de één- of meerdaagse ECG-registratie wordt uw hartritme één of meerdere dagen achter elkaar geregistreerd. Als u de holter terugbrengt wordt deze uitgelezen en kan de arts de registratie beoordelen. 

Voorbereiding

  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion.
  • Draag comfortabele bovenkleding. U kunt desgewenst een hoog gesloten shirt kiezen, zodat de plakkers niet zichtbaar zijn.
  • Gelieve te douchen voordat u naar het ziekenhuis komt. Na het aansluiten van de holter (recorder) mag u niet meer douchen: de draagbare holter is niet waterdicht.
  • Bij een zevendaags of driewekelijks onderzoek krijgt u een korte handleiding mee naar huis, zodat u zelf dagelijks de recorder kunt aansluiten en wel kunt douchen.
  • U meldt zich minimaal 5 tot 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van het Hart en Vaat Centrum Maastricht. De hartfunctielaborant haalt u op voor het aansluiten van de holter. U krijgt plakkers op uw huid bevestigd die via kabeltjes verbonden zijn met een draagbare recorder (holter). De holter draagt u mee in een schoudertasje. Het aansluiten van de holter (recorder) duurt ongeveer 10 minuten. Na het aansluiten van de holter kunt u naar huis.

Terugbrengen van de Holter

Op het afgesproken tijdstip mag u thuis zelf de recorder verwijderen. De plakkers mag u weggooien. U levert de Holter met de kabeltjes én het dagboekje op de afgesproken einddatum en op het afgesproken tijdstip in bij de balie van het Hart+Vaat Centrum Maastricht.

Dagboekje

U krijgt van de hartfunctielaborant een dagboekje mee naar huis. Het is van groot belang voor het onderzoek dat u dit dagboekje nauwkeurig invult. Het dagboekje is terug te vinden in de onderstaande documenten.

Sluit de enquête